Fälgar är en av däckens viktigaste tillbehör och idag hittar man mänger av olika fälgtyper. En fälg har både funktionella- och estetiska egenskaper, vilket ofta gör den till ett självklart biltillbehör för bilägare.

Aluminiumfälgar

Den vanligaste kategorin när det kommer till bilfälgar är aluminium som material, även om det sällan är 100% aluminum. Inte sällan kallas den här typen av fälg även för alufälgar, lättmetallfälgar eller stålfälgar. Användandet av aluminium har blivit mer och mer populärt med åren, inte minst på grund av priset. Det är nämligen betydligt billigare att köpa alufälgar nu än tidigare och bilen får ett rejält uppsving rent utseendemässigt. Generellt tenderar dessutom den här typen av fälg att vara lättare till vikten än de tidigare så vanliga stålfälgarna.

Hur väljer man fälg?

Det är olika aspekter som avgör vilken fälg som passar till just din bil. Viktigast är att du väljer storlek på fälgarna utifrån bildäckens dimensioner, det är A och O för bilens säkerhet och funktion. Du köper fälgar med fälgdiameter, fälgbredd samt ett ET-mått som också brukar kallas för offset eller inpressningsdjup. Måttet finns inristat på fälgen och visar dess djup inåt samt utåt. Ett lågt ET-mått innebär att fälgarna har ett högre mått inåt samt mer bredd utåt. Hjulen har ET-måttet angett och du utgår från det när du köper fälgar. Tipset är att alltid välja originalfälgar istället för billiga kopior som är sämre i kvalitet och inte lika säkra i trafik.

Både bredd och diameter mäts i tum när det kommer till bilfälgar där breddens mått tas från en kants insida till den motsatta. Det är ofta hjulhus som avgör hur pass stora fälgar man kan välja, men i de fall en fälg inte passar på däcket brukar man byta till lägre profil på däcket för att få en mer anpassad totaldiameter på hela hjulet.

Underhåll av fälgar

Du som vill garantera en lång livslängd på din bils fälgar bör se till att underhålla dem mellan körningarna. I det svenska klimatet tvingas fälgarna utstå mycket slitage och det är av stor vikt att rengöra hjulhus och fälgar från smuts, damm och fett. Idag finns det mängder av effektiva rengöringsmedel på marknaden och många av dem har kort verkningstid, vilket gör det smidigt att rengöra mellan körningarna.